Lurer du på hva kjøreskoler i Trondheim koster? Det finnes mange kjøreskoler å velge mellom i Trondheim, og du kan spare mye penger på å velge riktig skole. Her forteller vi deg alt du trenger å vite om prisene hos kjøreskoler i Trondheim, inkludert relevante prisforskjeller, hva som kjennetegner en god kjøreskole, hvilke alternativer som finnes i Trondheim og mye mer. Vet du hvordan du best kan spare penger når du skal ta førerkortet? Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Hvis du vil øve til teoriprøven med over 3000 spørsmål, enkel forklaring av teori og kunstig intelligens som hjelper deg med å lære raskt, så bør du også sjekke ut Testen.no >>
En av de viktigste grunnene til at mange unge gleder seg til de fyller 18 år, er at de endelig kan få førerkort. Bilen gir deg frihet til å kunne reise hvor du vil, når du vil. Samtidig tar den deg fra A til B på en rask og effektiv måte. Det å ha førerkort gjør livet enklere for mange, men veien til førerkortet kan være lang og kostbar. Selv om prisene for å ta førerkort kan virke høye, er det viktig å tenke på det å ta lappen som en investering du vil dra nytte av resten av livet. I tillegg er det mye du selv kan gjøre for å holde prisene så lave som mulig.
I Trondheim kan du velge mellom flere ulike kjøreskoler og alle varierer til en viss grad i pris. Likevel ser vi at prisene for å ta førerkort vanligvis ender opp rundt 30.000 kroner. Kjøreopplæringen hos en kjøreskole består av en rekke obligatoriske kurs, samt vanlige kjøretimer. De obligatoriske kursene koster omtrent 20.000 kroner, mens kjøretimer som regel utgjør rundt 10.000 kroner. Dette kan imidlertid variere mellom ulike tilfeller og kommer i stor grad an på hvor raskt du lærer og hvor mange kjøretimer du har bruk for. På hjemmesidene til kjøreskolene i Trondheim, får du detaljerte prislister som gir deg oversikt over kostnadene på alle deler av opplæringen. Mange tilbyr imidlertid også pakkepriser som typisk inkluderer alt av obligatoriske kurs og et viss antall kjøretimer.
De ulike delene av kjøreopplæringen prises omtrent slik for førerkort klasse B:
Foruten obligatorisk opplæring, påløper enkelte utgifter til trafikkstasjonen i forbindelse med oppkjøring og utstedelse av førerkort.
Dette er de faste avgiftene du må regne med i 2022:
Kjøreopplæringen i Norge deles inn i fire ulike trinn som er felles for alle kategorier av førerkort. Ved avslutning av hvert trinn gjennomføres såkalte trinnvurderinger der det vurderes om du er klar til neste trinn. Når du er ferdig med alle trinnene, kan du ta oppkjøring hos en trafikkstasjon.
Det trafikale grunnkurset består av 17 timer obligatorisk teori. Her skal du blant annet lære om trafikken, førerrollen, hvordan mennesker samhandler i trafikk og plikter man har som sjåfør i møte med trafikkuhell og førstehjelp. Du vil altså få en grunnleggende innføring i hva det vil si å være bilfører, og du vil bli forberedt på den kommende kjøreopplæringen. For å kunne delta på trafikalt grunnkurs hos en kjøreskole, må du ha fylt 15 år. Hvis du er over 25 år, er du fritatt fra deler av trafikalt grunnkurs. Det samme gjelder dersom du allerede har førerkort for moped eller annet kjøretøy. Når det trafikale grunnkurset er gjennomført, mottar du et bevis som gir deg rett til å øvekjøre.
I den grunnleggende opplæringen skal du lære deg å beherske bilen rent kjøreteknisk. Så fort du får bedre kontroll på bilen, vil du bli i stand til å fokusere på det som skjer rundt deg i trafikken i tillegg. Den grunnleggende opplæringen skal også gi deg kunnskap om ansvaret ditt som fører, hvordan mennesker oppfører seg i trafikken og om miljøvennlig bilkjøring. Du kan selv velge om du vil kjøre bil med manuelt gir eller automatgir. Hvis du kjører opp med automatgir, vil det fremgå av førerkortet ditt at du kun har mulighet til å kjøre biler med automatgir. Den grunnleggende opplæringen avsluttes med en trinnvurdering.
Når du kommer til den trafikale delen, rettes mer oppmerksomhet mot trafikken. Du skal blant annet lære å kjøre i ulike trafikkbilder, du skal kunne kjøre selvstendig, effektivt, miljøvennlig og økonomisk, og du skal redusere risikoen for trafikkulykker. Mot slutten av den trafikale delen må du gjennomføre et fire timer langt sikkerhetskurs på bane. Til slutt gjennomføres en ny trinnvurdering der du og kjørelæreren din sammen vurderer om du er klar for siste trinn.
Målet i den avsluttende opplæringen er at du skal lære å kjøre på en ansvarlig måte og at du samhandler så godt som mulig med andre trafikanter. Du må vise at du kan kjøre på en måte som medfører lav risiko for trafikkulykker og du må vise at du er bevisst på hvordan du kan forbedre deg som fører etter at du har fått lappen. I løpet av den avluttende opplæringen gjennomfører du et obligatorisk sikkerhetskurs på vei som består av 13 timers opplæring. Sikkerhetskurset på vei gir deg opplæring i risiko ved bilkjøring, kjøring på landevei og forbikjøring, avluttende kjøring i trafikken og refleksjon.
I tillegg til å ta del i selve kjøreopplæringen, må du bestå en teoriprøve og gjennomføre selve oppkjøringen. Oppkjøringen varer i ca en time der du kjører en forhåndsbestemt rute sammen med sensor. Før dere begynner å kjøre, skal du gjennomføre en sikkerhetskontrolloppgave.
I Trondheim kan du velge mellom flere kjøreskoler. Før du bestemmer deg for å bruke en kjøreskole eller kjøper pakker, bør du sjekke at kjøreskolen er godkjent. Det kan du sjekke ved å skrive inn navnet på kjøreskolen på Statens vegvesens hjemmesider. Det er ikke alltid like lett å vite hvilke som er de beste kjøreskolene hvis du ikke har brukt noen av dem før. Et minstekrav må være at kjøreskolen har godkjenning.
Men når du skal investere mye penger i kjøreopplæring, bør kjøreskolen kunne vise til mer enn bare godkjenning fra Statens vegvesen. Det er også viktig at skolen har kjørelærere som er dyktige, som evner å lære fra seg på en effektiv måte og som kommer godt overens med deg. Ideelt sett skal ikke kjørelæreren bruke mer tid på opplæringen enn det som er nødvendig, men vedkommende skal også vise tålmodighet overfor elever som trenger mer tid. Det å finne en god balanse her er svært viktig. Minst like viktig er det at du som elev føler deg trygg og tør å spørre dersom det er noe du ikke forstår. Hvis du ikke er fornøyd med læreren din, kan du be kjøreskolen om å bytte kjørelærer. Du kan bytte skole underveis og fortsette hos en annen kjøreskole. Dette forutsetter at du har kvittering som dokumenterer hva som er gjennomført allerede.
For å gjøre valget av kjøreskole enklere, bør lage en oversikt over aktuelle skoler i Trondheim og sammenligne dem både på pris og kvalitet. De fleste kjøreskoler i Trondheim har en prisliste på hjemmesidene deres, og derfor er det lett å sammenligne prisene. Det er imidlertid ikke like lett å vite hvem som tilbyr høy kvalitet før man har prøvd dem ut. Du kan imidlertid søke opp referanser på nettet eller spørre om råd fra venner og bekjente som har brukt forskjellige kjøreskoler.
Det er mange gode kjøreskoler i Trondheim. I denne seksjonen ser vi nærmere på noen av de mest populære.
Centrum Trafikkskole: Centrum Trafikkskole ble etablert i 1976 og er med det en av de eldste trafikkskolene i Trondheim. Dette er en nokså liten kjøreskole med bare tre ansatte, og kjøreskolen har sine kontorer på Trondheim Torg. Her kan ta opplæringen til førerkort klasse B (personbil), BE og B96 (personbil med tilhenger), A og A2 (motorsykkel). Denne kjøreskolen tilbyr studentrabatt til deg med studentbevis.
Heimdal Trafikkskole: Heimdal Trafikkskole er en annen populær skole i Trondheim. Skolen har flere avdelinger, og sjansen er derfor stor for at du har en avdeling i nærheten av der du bor. Deres avdelinger finnes på Heimdal, Midtbyen, Byåsen, Melhus, Tyholt, Tiller og Lade. Her kan du ta opplæring for personbil, motorsykkel, moped, buss, minibuss, lastebil, lett lastebil og yrkessjåfør.
Wright: Wright er den største kjøreskolen i Norge med hele 32 avdelinger over hele landet. To av Wrights avdelinger finnes i Trondheim, henholdsvis i Trondheim sentrum og på Tiller. Hos Wright kan du få opplæring i en rekke forskjellige typer førerklasser, inkludert personbil, moped, motorsykkel, buss, minibuss, lastebil, lett lastebil og snøscooter.
Dette er bare noen av de populære alternativene i Trondheim. For å kunne gjøre en grundig sammenligning, anbefaler vi at du søker opp flere kjøreskoler i nærområdet ditt og leser omtaler og anmeldelser på nettet, eller tar kontakt med et anbudsfirma. Slik kan du få tilbud fra flere firma på én gang og behøver ikke selv å sitte og gjøre research og ringe rundt. Om du registrerer dine behov hos oss i Kjøresmart, setter vi deg i kontakt med tilbydere i ditt nærmiljø, slik at du kan få best mulig tilbud til best mulig pris.
Siden det finnes mange kjøreskoler å velge mellom i Trondheim, er særlig viktig å sammenligne priser. Hvis man sammenligner priser for en kjøretime, trenger ikke forskjellene være større enn 50-100 kroner mellom de ulike kjøreskolene, men hvis du ender opp med å ta mange kjøretimer, kan det fort utgjøre en betydelig forskjell. Det er også visse prisforskjeller mellom kjøreskoler i Trondheim når det gjelder de mer kostbare obligatoriske kursene.
Som regel lønner det seg å ta i bruk pakketilbudene. Derfor bør du sjekke hva slags pakketilbud som tilbys av de ulike kjøreskolene i Trondheim. Se hva prisen er og hva som er inkludert. For at sammenligningen skal bli riktig, er det viktig at pakketilbudene inneholder det samme. Sjekk også hvor mye du faktisk sparer på å bruke pakketilbudet ved å legge sammen prisen for alt pakken inneholder enkeltvis.
Du vil kun finne prisforskjeller knyttet til selve opplæringen hos kjøreskolen. Noen av utgiftene som går med til lappen, betaler du til staten, og disse utgiftene vil forbli de samme uansett hvilken kjøreskole du velger. Dette er for eksempel utgifter til leie av øvingsbane, gjennomføring av teoriprøve og oppkjøring.
Det å ta lappen kan virke som en langvarig, kostbar og tidkrevende prosess, men hvis du forbereder deg godt og dedikerer mye arbeid til å bli en god sjåfør, trenger det ikke nødvendigvis bli så veldig dyrt. Nedenfor har vi samlet tre gode råd som kan hjelpe deg på vei mot lappen.
Selv om du kan spare penger på å sammenligne priser og velge riktig kjøreskole, vil du kunne spare mest penger ved å sette av mange timer til privat øvelseskjøring parallellt med kjøretimene hos kjøreskolen. Spør foreldre, familiemedlemmer eller andre bekjente om de kan være med å øvekjøre. På den måten får du tilstrekkelig mengdetrening og du får innarbeidet kjøreferdighetene raskere og mer effektivt, slik at du kan vise tydelig fremgang i opplæringen hos kjøreskolen. Dette vil bidra til å redusere behovet for kostbare kjøretimer hos kjøreskolen. Husk imidlertid på at ledsageren din må være over 25 år og ha hatt førerkort i den aktuelle klassen i minst 5 år sammenhengende i løpet av de 5 siste årene. Du må også ha en rød L med hvit bakgrunn bak på bilen.
Mange gruer seg til å ta teoriprøven hos trafikkstasjonen. Men hvis du forbereder deg godt, trenger du forhåpentligvis bare å ta den én gang. Mange kjøreskoler tilbyr lærebøker som kan brukes til teoriprøven for en rimelig penge. I tillegg er det populært å kjøpe abonnement på nettet hos aktører som tilbyr opplæring på hjemmesidene deres. Her finner du blant annet lærestoff og du kan øve deg på teoriprøver slik at du vet cirka hvilket nivå du ligger på. Når du jevnlig består disse teoriprøvene, er du klar til å ta den ekte teoriprøven på trafikkstasjonen. Et populært alternativ er teoritentamen.no.
Hvis du begynner opplæringen hos en kjøreskole og etterhvert finner ut at du ikke er fornøyd, kan du bytte kjøreskole og fortsetter der du slapp hos en annen, forutsatt at du har kvitteringer som dokumenterer hva du har gjennomgått. Det er likevel kjipt å finne ut at du ikke er fornøyd dersom du allerede har betalt mye penger for kostbare pakketilbud. Derfor gjør du lurt i å høre rundt med venner og bekjente som har erfaring med de ulike kjøreskolene i Trondheim. Du kan alltids lese referanser på nett, men slike referanser er som regel mer troverdige dersom de kommer fra noen du kjenner og stoler på.
Finn de beste trafikkskolene og sammenlign flere pristilbud.
Gjør et smart kjøreskolevalg