Lurer du på hva førerkort klasse C koster? Mange velger å ta klasse C, det vil si lappen for lastebil, fordi de ønsker å bli yrkessjåfør. Her forteller vi deg alt du trenger å vite om prisen for førerkortklasse C, inkludert hva de ulike delene av opplæringen koster, hvordan du kan spare penger, hva du bør tenke på når du setter opp budsjett, og mye mer. Vet du hva du bør gjøre for å oppnå en rimelig pris og samtidig sikre deg best mulig opplæring? Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Hvis du vil øve til teoriprøven med over 3000 spørsmål, enkel forklaring av teori og kunstig intelligens som hjelper deg med å lære raskt, så bør du også sjekke ut Testen.no >>
Har du planer om å bli yrkessjåfør? I så fall har du kanskje vurdert allerede om du skal ta førerkort klasse C. Mange er imidlertid usikre fordi de ikke vet hvor mye det vil komme til å koste. Opplæringen til førerkort klasse C er omfattende og det er svært viktig at førere av store lastebiler innehar nødvendig kompetanse og ferdigheter. Derfor koster førerkort klasse C mer enn mange andre kategorier av førerkort. Likevel er det mulig å ta dette førerkortet til en overkommelig pris dersom du finner en god kjøreskole og får tilstrekkelig trening.
Som regel vil det koste et sted mellom 35.000 og 45.000 kroner å ta førerkort klasse C. Prisen inkluderer alt av obligatoriske kurs og et viss antall kjøretimer. I tillegg til utgiftene som går til kjøreskolen, må en også betale trafikkstasjonen for teoriprøve (350 kr), oppkjøring (1150 kr på stasjonen / 1110 kr på nett), utstedelse av førerkort (200 kr på stasjonen / 90 kr på nett) og fotografering til førerkort (70 kr). Mange kjøreskoler tilbyr pakketilbud for førerkort klasse C. Ved å ta i bruk et pakketilbud, får du vanligvis inkludert alle obligatoriske kurs og et antall kjøretimer. Som regel får du en bedre pris ved å velge et pakketilbud, sammenlignet med det å ta alle obligatoriske deler enkeltvis.
Førerkort klasse C er imidlertid ikke nok dersom du ønsker å bli yrkessjåfør og ta betalt for transportoppdrag. Hvis det er planen din, må du i tillegg ta kompetansekurs for yrkessjåfører. Denne utdanningen krever 140 timer opplæring og koster ca 35.000 - 40.000 kroner. I tillegg velger mange å utvide førerkort klasse C til CE, noe som innebærer at man også kan kjøre lastebil med henger. Klasse CE koster rundt 30.000 kroner.
Prisen for å ta førerkort klasse C kan også avhenge av hva slags førerkort du har fra før. Hvis du allerede har klasse C1 (lett lastebil), D1 (minibuss) eller D (buss), har du allerede gjennomført enkelte deler av den obligatoriske opplæringen for klasse C og det er sannsynlig at du trenger færre kjøretimer for å oppnå tilstrekkelig kompetanse. Det innebærer at du kan få en bedre pris. For å finne ut hvor mye det koster å ta førerkort klasse C dersom du allerede er i besittelse av førerkort klasse C1, D1 eller D, må du kontakte de ulike kjøreskolene.
For å oppnå best mulig pris, er det viktig at du sammenligner prisene hos flere kjøreskoler. Husk imidlertid på å se hva som inkluderes i pakketilbudene slik at du ikke sammenligner prisene på feil grunnlag.
Kjøreopplæringen for klasse C følger den vanlige modellen med fire trinn for føreropplæring. Nedenfor kan du lese om de ulike trinnene du må gjennom:
1. Grunnkurs tunge kjøretøy: Dette kurset er felles for alle som tar føreropplæring for tunge kjøretøy og varer i 3 timer. Her lærer du om forskjellen på kjøring med tunge kjøretøy og vanlig kjøring med personbil. I tillegg får du innsikt i interessekonflikter mellom trafikantgrupper og hvordan disse kan reduseres på en effektiv måte. Hvis du allerede har førerkort med en annen klasse av tunge kjøretøy, blir du fritatt fra grunnkurs tunge kjøretøy.
2. Grunnleggende opplæring: Den grunnleggende opplæringen skal gi eleven kjøreteknisk kompetanse og du skal lære deg å mestre kjøretøyet. Hvor mange kjøretimer du trenger på dette trinnet avhenger av din progresjon og kan variere fra elev til elev. Den grunnleggende opplæringen avsluttes med en trinnvurdering der du og kjørelæreren sammen vurderer om du er klar for tredje trinn.
3. Trafikal del: Den trafikale opplæringen skal gjøre deg klar til å kunne kjøre selvstendig i variert trafikk. Her vil du blant annet lære å planlegge kjøringen din og du vil lære hvordan du kan kjøre på en trygg, effektiv og miljøvennlig måte som inkluderer god samhandling med andre trafikanter. I tillegg vil du lære om gjeldende regelverk. Den trafikale delen avsluttes med en trinnvurdering der du og læreren din vurderer om du er klar for den avsluttende opplæringen.
4. Avsluttende opplæring: I tillegg til å lære å kjøre på en ansvarlig måte med god samhandling med andre trafikanter, skal du gjennom flere obligatoriske kurs på det siste trinnet. Her må du ta et obligatorisk kurs i ulykkesberedskap som varierer i 9 timer og som gir deg kunnskap om hvordan å sikre et skadested, gi førstehjelp og iverksette tiltak ved brann. Du skal også gjennom et obligatorisk sikkerhetskurs på vei. Dette kurset varer i 6 timer og du vil blant annet lære mer om hvordan du skal planlegge en kjørerute, motvirke ulykker, kjøre miljøvennlig og samhandle med andre trafikanter. I tillegg skal du gjennom sikkerhetskurs på bane. Dette kurset er felles for klasse C og D og varer i 9 timer.
Etter at disse trinnene er fullført, gjenstår bare teoriprøve og oppkjøring. Under oppkjøringen skal du kjøre en lastebil som er lastet og veier over 18.500 kilo. Ruten du kjører, er forhåndsbestemt, og du vil kjøre omtrent 45 minutter.
De som tar førerkort klasse C, har som regel planer om å bli yrkessjåfør, og dette er derfor den vanligste grunnen til å ta førerkort i denne klassen. Med førerkort klasse C kan du kjøre lastebiler som har en totalvekt på over 3500 kilo og som er godkjent for maksimalt 8 passasjerer i tillegg til sjåføren. I tillegg kan du ha en tilhenger med en maksimal totalvekt på 750 kilo. For kjøretøyet er det ingen øvre grense for totalvekt, og klasse C omfatter også traktor, høyhastighetstraktor og motorredskap.
Vær oppmerksom på at det ikke er tilstrekkelig å ha førerkort klasse C for å bli yrkessjåfør. Du må i tillegg ta et kurs i yrkessjåførkompetanse for godstransport (140 timer) eller utdanne deg som yrkessjåfør gjennom en videregående skole. Velger du sistnevnte vei, varer utdanningsløpet i 2 år, før du må gjennomføre en læretid på 2 år hos en bedrift. For å kunne få førerkort klasse C, kreves det at du har fylt 21 år. Du kan begynne å øvelseskjøre når du har fylt 19, forutsatt at du allerede har førerkort klasse B. Den som er med deg når du øvelseskjører må dessuten være over 25 år og ha hatt førerkort klasse C sammenhengende i løpet av de siste 5 årene. Ved øvelseskjøring er det ledsager som regnes som fører av kjøretøyet. Det innebærer at vedkommende må følge reglene som gjelder for kjøre- og hviletid. Øvelseskjøringen kan dessuten ikke foregå i forbindelse med vanlig transport mot vederlag.
Det er vanlig å betale for en pakkeløsning når en skal ta førerkort, men det er også mulig å ta alle delene av opplæringen enkeltvis. I så fall må du se på kostnadene for de ulike delene av opplæringen og sammenligne disse på tvers av kjøreskoler.
Nedenfor finner du omtrentlig pris for kursene og timene du må budsjettere med:
I budsjettet ditt bør du sette av rundt 2000 kroner til lærebøker og abonnement på teoriprøver og kurs på nettet. Dette vil hjelpe deg med å bestå teoriprøven. Husk også at trafikkstasjonen skal 1150 kroner for oppkjøringen (1110 kr hvis du betaler på nett), 200 kroner for utstedelse av førerkort (90 kr hvis du betaler på nett), 290 kroner for sjåførkort (260 kr hvis du betaler på nett) og 70 kroner for fotografering.
Hvis du skal ta utdanning som yrkessjåfør må du ta grunnutdanning på 140 timer. Utdanningen som yrkessjåfør koster i underkant av 40.000 kroner. For denne utdanningen kan du imidlertid få lån og stipend fra lånekassen. For grunnutdanningen, kan du få ca 13.000 kroner i basislån. Tar du både grunnutdanningen og førerkort klasse C, får du et basislån på nesten 16.000 kroner for seks uker til sammen. Hvis du bare skal ta førerkortet, men ikke ta utdanning som yrkessjåfør, har du ikke rett på lån eller stipend fra lånekassen. Det er også et vilkår at trafikkskolen er godkjent av lånekassen.
For å spare penger når du skal ta førerkort klasse C, bør du sjekke prisene hos flere trafikkskoler før du bestemmer deg. Trafikkskolene varierer i pris og du kan fort spare noen tusenlapper på å velge en av de rimeligere skolene. Noen ganger lønner det seg imidlertid å betale litt mer dersom skolen er bedre enn de andre. En god kjøreskole bidrar til effektiv opplæring, noe som kan bety at behovet for mange kjøretimer reduseres. For å finne en god kjøreskole, kan du søke på nettet og lese referanser eller anmeldelser. Hør også med venner eller bekjente om de har erfaring med gode kjøreskoler og kan fortelle fra egne erfaringer. Da kan du både spørre om de var fornøyd med opplæringen og hvor mye de endte opp med å betale til slutt.
Kjøretimene vil utgjøre en betydelig del av totalkostnaden. Derfor er det lurt at du øvelseskjører mye på privaten parallelt med at du tar kjøretimer hos trafikkskolen. Dette vil også bidra til å redusere behovet for mange kostbare kjøretimer. Husk imidlertid på at ledsageren din må ha hatt førerkort klasse C sammenhengende i minst 5 av de siste årene og at reglene om kjøre- og hviletid gjelder for ledsageren din, fordi ledsageren vil regnes som fører av lastebilen.
Hvis du allerede har førerkort klasse C1, D1 eller D, må du huske på at du kan få fritak fra utvalgte deler av opplæringen. Da slipper du å betale for enkelte kostbare obligatoriske kurs. Skal du ta utdanningen som yrkessjåfør, er det viktig å huske at du kan få lån og stipend fra lånekassen.
Førerkort klasse C krever omfattende opplæring. Likevel er det er en overkommelig oppgave hvis du forbereder deg godt.
Nedenfor gir vi deg noen gode råd som kan være nyttige å ta med seg på veien:
For at du skal bestå teoriprøven på første forsøk, bør du kjøpe lærebok og bruke mye tid på å studere. I tillegg bør du skaffe deg abonnement på nettsider som tilbyr opplæring på nettet kombinert med prøvetester. Hos teoritentament.no får du eksempelvis tilgang til både pensum og teoriprøver for en bestemt periode dersom du tegner abonnement. Noen av pakkeløsningene hos kjøreskolene inkluderer også abonnement på slike sider.
Før du bestemmer deg for å ta førerkort klasse C, bør du være oppmerksom på at det stilles strengere krav til synsstyrke sammenlignet med førerkort klasse B. For å kunne ta lappen til lastebil, må synsstyrken være minst 0,8 på et av øynene og 0,5 på det andre øyet. Har du behov for briller eller linser for å oppfylle kravet, må du likevel ha en synsstyrke på minst 0,05 på hvert øye uten briller. Brillene kan heller ikke ha sterkere dioptrier enn 8.
Mange som tar førerkort klasse C velger også å utvide denne til CE. En slik oppgradering innebærer at du kan trekke en tilhenger som har høyere totalvekt enn 750 kilo etter lastebilen. Med klasse CE kan du også kjøre traktor og motorredskap med eller uten tilhenger. Samtidig vil klasse B automatisk bli utvidet til BE for vanlig personbil, slik at du også kan trekke tilhengere med en totalvekt på opptil 3500 kilo med denne.
Finn de beste trafikkskolene og sammenlign flere pristilbud.
Gjør et smart kjøreskolevalg